Map of the Catalonia Region

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie over Pals en omgeving

 

 

 

 

 

Markten:

Maandag:     Torroella de Montgri en Cadaques

Dinsdag:      Palamos, Pals en Girona

Woensdag:   Begur, St. Antonio de Calonge en Banyoles

Donderdag:  L’Estartit, Figueres en Calonge

Vrijdag:       La Bisbal en Platja d’Aro

Zaterdag:    Girona en Mont-Ras

Zondag:       Palafrugell, L’Escala en St. Feliu de Guixols

 

Palafrugell

-        Elke dag groente, fruit, vis en vlees

-        Eerste zaterdag van september antiekmarkt

Begur

-        Elke donderdag in juli en augustus antiekmarkt

 

 

 

Originele afbeelding

 

Golfbanen:

 

*        Emporda Golf Club (tussen Pals en Torroella de Montgri)

*        Golf Platja de Pals (aan de kust van Pals) => één van de moeilijkste banen v/d Costa Brava door de vele bomen en bunkers

*        Golf Serres de Pals

Wetenswaardigheden over Pals:

                                           

 

Waarom de kust Costa Brava (woeste kust) heet, is meteen te begrijpen wanneer je vanaf het strand van Playa de Pals naar het zuiden loopt. Daar begint nl. een wilde rotskust, met hoge kliffen en de mooiste baaien, waar je de meest pittoreske vissersdorpjes kunt vinden. De eerstvolgende baai ten zuiden van Playa de Pals heet Sa Riera en is te voet te bereiken vanaf het strand van Playa de Pals. Een flinke wandeling! Comfortabele schoeisel is zeker aan te raden!

Dit stuk wilde kust is ca. 30 km lang en is zeker de moeite waard om ontdekt te worden. De zee langs dit stuk kust leent zich uitstekend voor snorkelen of duiken.

Naast Sa Riera zijn er nog tientallen kleine en grotere baaien direct ten zuiden van Playa de Pals te ontdekken zoals Sa Punta, Cap sa Sal, Aiguafreda, Fornells de Mar, Aiguablava, Tamariu, etc.

 

Geïnteresseerd in cultuur en natuur?

 

Pals en omgeving heeft talloze (culturele) bezienswaardigheden:

 

een middeleeuws dorpje dat weer in de oude staat hersteld is, is zeker een bezoek waard., evenals Peratallada en Begur, waar je vanaf het oude fort een schitterend uitzicht hebt over de kust met z’n vele baaien en kleine inhammen en bij Empuries zijn bv. resten van een oude Griekse nederzetting te vinden.

 

Barrio Gotico - La Sagrada Familia

Placa Reial - Port Vell – Barceloneta

Placa de Catalunya - La Rambla

Tibidabo - Port Olimpic

Parc Guell - Montjuic - Palau Nacional

 

 

Het klooster is in de kalkrotsen uitgehouwen

Op ongeveer een uurtje rijden vanaf Barcelona ligt de bedevaartplaats Montserrat. Over een slingerende bergweg bereik je deze plaats. De weg is erg smal en je kunt beter niet naar beneden kijken. In de verte zie je de mooie grillige kalksteenrotsen van Montserrat.

Spanje, Catalonië, Montserrat - Klooster van Montserrat

Montserrat betekent 'gezaagde berg', omdat de kalkrotsen in de loop der jaren zijn vervormd door erosie.

Het klooster van Montserrat is in de kalkrotsen uitgehouwen en wordt elke dag door bedevaartgangers en toeristen bezocht.

Het doel is om het kleine houten donkere beeldje van Maria te zien, La Moreneta oftewel 'de kleine bruine' genoemd. In haar hand houdt ze een wereldbol vast en als je die aanraakt kun je haar een gunst vragen, of bidden, of vragen of een zieke weer snel geneest. Het beeldje zelf is achter glas te bewonderen.

Er doen verschillende verhalen de ronde waarom La Moreneta een donker gezicht en donkere handen heeft. Zo zouden de monniken het beeld opzettelijk hebben gekleurd om het op de oude versie te laten lijken. La Morenta zou in de loop der jaren verkleurd zijn door de blootstelling aan de rook van de kaarsen of er zou een laag zilver onder het beeld zitten.

Het klooster schijnt ook het beste jongenskoor van Spanje te hebben, de Escalania genaamd. Zij zingen elke dag om 13.00 en 19.00 uur in de basiliek.

 

 

 

 

Levendige badplaats met een kleinschalig toeristisch centrum. Estartit heeft een lang, breed zandstrand en een brede boulevard met jachthaven. Bovendien is Estartit een zeer goede duiklokatie, vanwege de voor de kust gelegen rotseilandjes, Islas Medes.

 

Een stad van ongeveer 30.000 inwoners en een zeer belangrijk gebied voor de landbouw. Dit heeft het te danken aan de drie rivieren die vanuit de Pyreneeën door deze streek naar de zee stromen. Er staat hier een kasteel van 1743. Dit is niet te bezichtigen, de twee musea daarentegen wel. Het belangrijkste is wellicht dat van Salvador Dali.

Deze kunstenaar zag in deze stad het levenslicht, doch heeft het merendeel van zijn leven doorgebracht in Port Lligat aan de Costa Brava. Is zijn werk je bevallen bij een bezoek aan het museum in Figueres dan moet je zeker eens naar Port Lligat, hij heeft er zich echt kunnen uitleven. Daar is ook een museum gevestigd in zijn eigenaardig verbouwde woonhuis. Zoek een huis met een groot ei op het dak en je hebt zijn woonhuis en museum gevonden.

Toch blijft het museum van Salvador Dali in Figueres niet te versmaden. Het was een voormalig theater dat door de kunstenaar in zijn eigen stijl werd verbouwd tot een kunsttempel. In dit 'theater-museum' ligt hij begraven in de zaal met de koepel. Als je het niet weet dan loop je zo over zijn grafsteen heen want er zijn geen inscripties aangebracht, vooral doordat je aandacht afgeleid is door het reusachtig schilderij.

Spanje, Catalonië, Figueres - Het Dali-museum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grote eieren op het dak van het museum en de rode kleur van het gebouw hebben te maken met het ontstaan van leven. 'Leven ontstaat uit een ei en daaruit vloeit bloed.' Daar zit een kern van waarheid in, maar of dit echt de gedachtegang van Dalí was?

Spanje, Catalonië, Figueres - Regentaxi in het Dali-museum

 

 

 

 

Antoni Gaudi is een aparte kunstenaar en een dromer, maar Salvador Dalí overtreft alles. Dalí stond bekend als een van de raarste kunstenaars.

Hij was aanhanger van het surrealisme, d.w.z. dat hij zijn inspiratie uit dromen en het onderbewuste haalde. Dit zie je ook duidelijk terug in zijn werk, vreemde schilderijen, de regentaxi en hologrammen.

Op de binnenplaats van het museum staat een oude Cadillac, die ooit van Al Capone was en als je er een Euro ingooit, dan gaat het in de taxi regenen. Hoe verzon hij het?

Dalí is bekend om zijn smalle snor met de punten omhoog. Deze punten stonden 'in verbinding met het surreële.' Hij is later ook bekend geworden door het Salvador Dalí parfum (flesje met neus en lippen) en het rode lippen bankstel dat in een Mars reclame voorkwam.

Het dak van het Dalí-museum kenmerkt zich niet alleen door de metershoge eieren, maar ook door een glazen koepel. Daaronder zie je diverse schilderijen, waaronder een hologram waarin we twee dingen zien, een naakte vrouw (de vrouw van Dalí, Gala genaamd) die naar de Middellandse Zee kijkt en het silhouet van de Amerikaanse president Abraham Lincoln.

 

De stad van de te grote kathedraal en van de oude huizen die met hun rug naar de rivier Onyar staan. Als je op één van de smeedijzeren bruggen gaat wandelen dan zie je hoe de huizen uit het water oprijzen. En waarlangs het wasgoed aan de balkons en aan draden te drogen hangt. Dankzij deze onbelangrijke rivier hebben zij hun grote industrieën opgebouwd, zoals kurk, papier en textiel.

De belangrijkste schatten van Girona kan je vinden in de kathedraal. Maar belangrijker is de omwalling rond de "Joodse Wijk", die zou dateren uit het Romeinse tijdperk.

De geschiedenis van Girona is zoals bij de meeste steden in Noord-Spanje, gesticht door de Iberiërs en bewoond door de Romeinen. In de tijd van de Islambezetting vrij onbelangrijk en dan in 1808-1809 volgt de verschrikkelijke winter. Zeven maanden werd de stad toen belegerd door de troepen van Napoleon. De inwoners hebben zich dan moeten overgeven door hongersnood.

De gotische kathedraal van Girona heeft de breedste gotische beuk (23 meter) van de wereld, alleen de St.-Pietersbasiliek heeft een bredere (25 meter), zij het dan in een andere bouwstijl. Origineel bestond ze uit 3 beuken, maar na 50 jaar studie heeft men besloten in 1417 om deze zelfde ruimte in één beuk samen te brengen. Vandaar de unieke architectuur van deze kathedraal. Ook de kerkschatten (in de kapittelzalen) lonen de moeite. Daar zie je ondermeer een geborduurd doek met het scheppingsverhaal (13de eeuw).

Nauwe steegjes en steile straatjes met trappen vormen een prachtig decor. Enkele andere bezienswaardigheden zijn de: Joodse wijk, een prachtige Kathedraal en de Arabische baden.

 

 

                      

 

Sport- en recreatiemogelijkheden in Pals of omgeving:

 • Zwemmen
 • Snorkelen
 • Duiken
 • Duikcursussen  
 • Golfbanen
 • Minigolf
 • Fietsen
 • Mountainbiken
 • Waterskiën
 • Waterfietsen
 • Kanovaren
 • Windsurfen
 • Zeilen
 • Motorboten verhuur
 • Vissen
 • Ultralight-vliegen
 • Wandelen
 • Paard- en ponyrijden
 • meerdere tennisbanen

 


Restaurants:

 

El Pedró                                  

(in het oude Pals)

 

 

Sol Blanc (echt catalaans)                  

(net buiten Pals, aan de weg richting Torroella de Montgri)

 

 

Mar Blau (vis- en vleesgerechten)

(pal op het strand van Playa de Pals)

 

 

Sol i Mar

(naast Mar Blau, op het strand van Playa de Pals; prima prijs/kwaliteit verhouding)

 

 

Rotisseria Can Padres (de lekkerste gegrilde kip !)

(aan de weg van het strand naar het oude Pals) => alleen in de zomermaanden geopend!

 


 

Sa Punta (toprestaurant)                   

(richting het strand en dan rechtsaf)

 

 

Mas Roig (nog onbekend)                   

 

 

Mas Salvi (nog onbekend)                  

 

 

Mas Pou (nog onbekend)                     

(in Palau Sator)


 

 

Belangrijke telefoonnummers :

 

Pals

Politie          972 66 77 77
Gemeente     972 63 61 66
Post             972 63 67 20
Elektriciteit 972 30 40 00
Apotheek     972 66 78 57
Tourist info 972 66 78 57